История

БУИКЛО

Българският учебно-изследовтелски клуб по лингвална ортодонтия стартира своята дейност след учредително събрание през юли 2010 год. За председател на клуба е избрана д-р Мирослава Динкова, заместник-председател – д-р Грета Йорданова и за секретар – д-р Виктория Гургуриева.

Членовете на клуба организират своите събрания два пъти годишно, като на срещите се дискутират научни публикации и съобщения; представят се случаи, лекувани с или лекуващи се с лингвална техника, които се обсъждат и коментират от всички участници. На срещите се канят и гост-лектори от специалностите, непосредствено свързани с естетичната ортодонтия, които демонстрират своята работа в контекста на интердисциплинарния естетичен лечебен план. Лекциите са последвани от клинична демонстрация или дискусия.

ЛИНГВАЛНА ТЕХНИКА

През 1970г. Dr Craven Kurz започва да поставя вестибуларни брекети по лингвалната повърхност на зъбите на своите пациенти, а през 1976 г. патентова първите лингвални брекети. През 1979 г. е произведен първият лингален апарат Ormco-Kurz.

В ранните етапи от развитието на лингвалната техника Dr Kurz не е единствентият пионер – наред с него в разработването на системата участват много именити ортодонти: Hilgers, Alexander, Mullick, Andreiko, Gorman, Smith, Scholtz, Wildman. През 1981 г. стартират множество курсове по обучение в лингвална техника, като през 1982 г. тя достига пика на своята популярност.

С появата на естетичните керамични брекети, обаче, бавно започва да се губи интересът към лингвалните брекети. Към 1995-1996 г. тяхното приложение е в най-големия си спад. В последствие се установяват недостатъците на работата с керамични брекети (фрактури на крилцата на брекета и често на емайла, контрол върху торка и др.)

Сътрудничеството между европейските и азиатските ортодонти (Scuzzo и Takemoto, Fillion, Leclerc, Massimo, Ronchin, Mori, Koyata, Wiechmann, Romano и др.) възвръщат престижа на лингвалната техника. Постоянно се разработват нови прототипи, които до направят техниката достъпна за всички.

Най-популярните брекети понастоящем са:

STb (Scuzzo-Takemoto bracket) от Ormco – представляват седмо поколение Kurz брекети, първите лингвални брекети за техника на „правата дъга“ (Lingual Straight Wire Appliance). Дъгата се лигира в слота от лабиално към лингвално и има гингивален офсет, което позволява да не се прави гъбовидна извивка на дъгата.

Incognito/iBraces от 3М – напълно индивидуализирани брекети, изработвани за отделния пациент, за техника „ribbon arch“. Слотът на брекета е вертикалин и се позиционира оптимално на зъба, независимо от брекетната основа. Така се избягва несъответсвието между зъбната повърхност и основата на брекета, както е при стандартните лингвални брекети.

Stealth от American Orthodontics – брекети с малък размер, който не смущават говора на пациента. Разработват се в самолигиращ се вариант.

Независимо от модела и производителя всички лингвални брекети се характеризират с това, че са невидими, не водят до кариес на емайла, дори и при незадоволителна хигиена, могат да се прилагат във всяка възраст и се съчетават със стандартната ортодонтска биомеханика.

Български учебно-изследователски клуб по лингвална ортодонтия
Е-mail: info@lobg.eu
Телефон: 02 952 3006
Адрес: София, Бул. „Ген. Тотлебен“ №11